Zachodnie i południowe Czechy

Trasa wycieczki prowadzi przez najciekawsze miejsca zachodnich i południowych Czech. Zobaczymy malownicze zamki i pałace; zabytkowe miasta; najsłynniejsze czeskie browary; urokliwe czeskie uzdrowisko – Mariánské Lázně; jedno z największych jezior zaporowych w Czechach.


Program wycieczki:


Dzień pierwszy:


Trasa przejazdu: Jelenia Góra – Jakuszyce – Roudnice nad Labem – Zbraslav – Střibro: W pobliżu miasta Roudnice góra Říp, z którą utożsamiany jest początek Czech. Według legendy, praojciec Czech rozglądając się z wierzchołka po przepięknej ziemi, zdecydował się tam pozostać. Dzisiaj na wzgórzu stoi jeden z najstarszych zabytków Czech – romańska rotunda.

Zbraslav pod Pragą: tu w 1927 r. kapelmistrz miejscowej orkiestry, Jaromir Vejvoda skomponował najsłynniejszą i najczęściej wykonywaną polkę świata – „Modrzańską Polkę) (niem. Rosamunde, ang. Beer Barrel Polka, pol. My młodzi, my młodzi). W restauracji „Škoda lásky” mini-muzeum Jaromira Vejvody.

W podziemiach miejscowego kościoła pw. Św. Jakuba, spoczywają szczątki królów Czech i Polski Wacława II i Wacława III.


Dzień drugi:


Trasa przejazdu: Střibro – Pilzno - Mariánské Lázně - Střibro: Pilzno – stare, ponad 700-letnie miasto, w którym zachowało się wiele wspaniałych zabytków. Zobaczymy m.in. Katedrę św. Bartłomieja z najwyższą w Czechach wieżą, renesansowy ratusz, klasztor franciszkanów, Wielką Synagogę (trzecią co do wielkości na świecie). Zwiedzamy również browar Plzeňský Prazdroj, gdzie warzy się jedno z najlepszych czeskich piw – eksportowany do ponad 50 krajów Pilsner Urquell.

Mariánské Lázně – urokliwe uzdrowisko słynące z leczniczego klimatu, doskonałych źródeł naturalnych i malowniczej zabudowy z prawdziwą architektoniczną perełką – przepiękną kolumnadą z 1889 r.


Dzień trzeci:


Trasa przejazdu: Střibro – Nepomuk – Zvíkovskě Podhradí – Orlik nad Vltavou - Varvažov: Nepomuk – miejsce urodzenia św. Jana Nepomucena, w miejscowym muzeum ekspozycja z ponad 100 przedstawieniami świętego. Nad Zalewem Orlickim – jeziorem zaporowym na Wełtawie (drugim pod względem powierzchni w Czechach – 2732 ha), położone są dwa zamki Zvikov i Orlik.

Zvikov – jeden z najlepiej zachowanych zamków królewskich z okresu panowania ostatnich Przemyślidów.

Orlik – pierwotnie gotycki z XIII w., w XIX w. przebudowany w stylu neogotyckim z niezwykle cennym wyposażeniem i kolekcją dzieł sztuki.

Od Zvikova do Orlika płyniemy statkiem, podziwiając z powierzchni wody malownicze widoki zamków.


Dzień czwarty:


Trasa przejazdu: Varvažov – Hluboká nad Vltavou – České Budějovice – Český Krumlov – Holašovice - Varvažov: W miejscowości Hluboká okazały pałac Schwarzenbergów przebudowany w XIX wieku w stylu romantycznego gotyku, zwany czeskim Windsorem.

W Czeskich Budziejowicach zwiedzamy browar Budvar, w którym warzy się znakomity Budějovický Budvar (Budweiser). Browar ten jest czołowym eksporterem czeskiego piwa (do 80 państw).

Český Krumlov jest po Pradze drugim najchętniej odwiedzanym przez turystów miejscem w Czechach. Wąskie uliczki średniowiecznej gotyckiej i renesansowej zabudowy skrywają wiele urokliwych zakątków. Nad całością góruje zamek, należący ze względu na poziom architektoniczny, tradycję kulturową i wielkość, do najznakomitszych zabytków środkowej Europy. Zabytkowe centrum miasta znajduje się na Liście Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego Ludzkości (UNESCO).

Holašovice – wioska 15 km na zachód od Czeskich Budziejowic, znajduje się tu unikatowy kompleks architektury ludowej, tzw. wiejskiego baroku, od 1998 roku na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO.


Dzień piąty:


Trasa przejazdu: Varvažov – Žďár nad Sázavou – Hradec Králové – Lubawka – Jelenia Góra: Žďár nad Sázavou – w północnej części miasta na Zielonej Górze, znajduje się jeden z najważniejszych kościołów pielgrzymkowych na terenie Czech, Sanktuarium św. Jana Nepomucena, dzieło znakomitego architekta Jana Błażeja Santiniego, niezwykłe połączenie gotyku i baroku, wpisane w 1994 r. na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

W Hradec Králové krótki spacer po Starym Mieście i przerwa na obiad.